onsdag den 29. januar 2014

MOBNING!

Jeg synes, mobning er et rigtigt godt emne at tage fat på.
Mobning foregår ikke kun blandt børn, den kan også foregår på arbejdspladser blandt voksne. Mobning har forskellige udtryk og kan foregå på de mest raffinerede måder.

Et meget groft eksempel er X-Factor, hvor dommerne viser de mennesker frem, som måske har misforstået/overvurderet deres eget talent for at synge. Dommerne sidder griner, laver grimasser af deltagerne samtidig med at de giver sig selv lov til for åbent skærm at håne de, der så modigt at stillet op.
Denne form for mobning kaldes af DR1 for underholdning - det bliver legalt at mobbe deltagerne og vi (seerne) mener, at det er helt rigtigt og at det er god underholdning. En slem fælde at falde i og jeg spørger mig selv, hvordan danske børn, unge og voksne mennesker lære at skelne mellem mobning og godmodigt dril, når DR1 lægger en stil, der hedder mobning for åben skærm er OK og at det er god underholdning for hele familien Danmark og lægges i den bedste sendetid fredag aften.

Mobning er for mig at se, når man gør grin med andre for egen vindings skyld. F.eks. at udstille andres svage sider og gøre grin med dem, at viske åbentlyst eller bag ryggen af personen, at lave grimasser, at håne eller udstille andres svagheder for derved selv at vinde styrke.

Man mobber kun, hvis man selv er svag og hvis man har brug for at skjule det. Alle mobbere har brug for at fremhæve sig selv, men er i bund og grund en svag person med et skjult handicap - der har brug for hjælp til at udtrykke sig på andre måder end at mobbe.

Jeg tror, rigtig mange har prøve både at blive mobbet og mobbe. Det skal bare stoppes. Og hvis vi ikke stopper i skolen, føres det videre ud på arbejdspladserne.

Måske det ville være nærliggende at interviewe dommerne i X-Factor, hvad de mener om mobning.

Held og lykke med projektet.

Mange hilsener
Renate Borgen